Publication:
City information modeling for water management in climate adaptive campus design

Placeholder

Institution Authors

Research Projects

Type

Master's thesis

info:eu-repo/semantics/restrictedAccess

Publication Status

Unpublished

Journal Issue

Abstract

Cities must deal with increasing disasters due to global climate change. University campuses are socio-ecological systems that can act like urban prototypes in which we can test self-sufficiency and resilience in their physical context. Current studies commonly look for smart city indicators and how to demonstrate them on university campuses, but most of them do not offer resilient planning and design strategies. This thesis focuses on proposing a resilient and sustainable smart campus design index. The proposed research methodology involves the determination of the index by integrating resilience and sustainability indicators, followed by a case study assessment with City Information Modeling (CIM) and climate analysis simulation with a particular attention on water. Simulation and modeling tools, including computer simulations, 3D modeling, and digital twins as part of "Smart," is used to evaluate the effectiveness of existing campus masterplan design guidelines and strategies for water related disaster resilience and sustainability. The simulation method created for this thesis can be extended and used for offering climate change adaptive design strategies of different typologies, capable of functioning for different types of hazards. The potential use of digital twin and smart city technologies in disaster-resilient university buildings and campus design is explored, and potential challenges and limitations are identified. Integrating smart city principles and resilient thinking is a major demand for the city's future sustainability. This research methodology contributes to the literature on adaptive and smart disaster-resilient urban design index. The proposed study can assist in climate change adaptation and help decision-makers support further comprehensive planning and design approaches.
Şehirlerin küresel iklim değişikliği nedeniyle artan felaketlerle baş etmesi gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Üniversite kampüsleri, sosyo-ekolojik sistemler olarak, kentsel prototipler gibi hareket ederler ve fiziksel bağlamda sürdürülebilirlik ve dirençlilik testlerinin yapılabileceği yerlerdir. Mevcut çalışmalar genellikle akıllı şehir göstergelerini sürdürülebilirlik anlamında araştırmakta ve bunları üniversite kampüslerinde nasıl uygulayabileceğimizi göstermeye çalışmaktadır ancak çoğu dirençli planlama ve tasarım stratejileri sunmamaktadır. Bu tez, bir sürdürülebilir ve dirençli kampüs tasarım endeksi önermeye odaklanmaktadır. Önerilen araştırma yöntemi, sürdürülebilirlik, dirençlilik ve akıllı şehir göstergelerinin entegrasyonuyla endeksin belirlenmesini içermektedir. Su konusuna özellikle önem vererek, Şehir Bilgi Modellemesi (ŞBM) ve iklim analizi simülasyonu ile birlikte bir vaka çalışması değerlendirmesi yapmaktadır. Bilgisayar simülasyonları, 3D modelleme ve "Akıllı" kavramına bağlı olarak dijital ikizler de dahil olmak üzere simülasyon ve modelleme araçları, mevcut kampüs genel planı tasarım rehberlerinin ve su ile alakalı afet direnci stratejilerinin etkinliğini değerlendirmek için kullanılmıştır. Bu tez için oluşturulan simülasyon yöntemi, iklim değişikliğine uyumlu tasarım stratejilerini sunmak için genişletilebilir ve kullanılabilir. Afetlere dayanıklı üniversite binaları ve kampüs tasarımında dijital ikiz ve akıllı şehir teknolojilerinin potansiyel kullanımı incelenmiş, zorluklar ve sınırlamalar belirlenmiştir. Bu tezde yapılan araştırma, sürüdürülebilir ve dirençli kampüs tasarım endeksi ile literatüre katkıda bulunmaktadır. Önerilen çalışma, iklim değişikliği adaptasyonuna yardımcı olabilir ve akıllı şehir prensipleri aracılığıyla karar mekanizmalarının daha kapsamlı planlama ve tasarım yaklaşımlarıyla desteklenmelerine yardımcı olabilir.

Page Views

File Download