Show simple item record

dc.contributor.authorKüçükali, İrem
dc.date.accessioned2022-06-21T12:59:15Z
dc.date.available2022-06-21T12:59:15Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10679/7751
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr
dc.identifier.urihttps://discover.ozyegin.edu.tr/iii/encore/record/C__Rb4969996?lang=eng
dc.descriptionThesis (Master)--Özyeğin University, Graduate School of Social Sciences, Department of Design, Technology, and Society, July 2020.
dc.description.abstractWhile cities tend to grow in terms of both land and population, millions of people from different backgrounds, social classes, and demographics living in a complex system like a city, requires some regularization. Car-centered planning approach is not sustainable anymore considering ever-growing city populations, motor-vehicle-use related environmental, and health issues such as air pollution, climate change, urban traffic congestions, and the obesity epidemic. The primary aim of this research is to understand the underlying mechanism for the jaywalking behavior and the shortcomings of the current pedestrian signaling in terms of safety, efficiency, and practicality; and to suggest a new way of organizing pedestrian traffic more efficiently and safely. To answer my research questions, observational data on pedestrian behavior at signalized intersections with pedestrian signal phases were required along with descriptive characteristics of pedestrian, intersection, signalization, and other environmental elements. Primary and secondary data is collected for the research. The thesis research is conducted at two signalized intersections, Beşiktaş Square and Fatih Malta, in Istanbul. The pedestrian violation rate is found 32.9%. Resulting statistical models suggest the importance of the number of approaching vehicles, the number of people crossing, time of the day that crossing has happened, and signalization cycle length on the jaywalking behavior.en_US
dc.description.abstractŞehirler hem arazi hem de nüfus açısından büyüme eğilimindeyken, farklı geçmişlere, sosyal sınıflara ve demografik özelliklere sahip milyonlarca insanın bir arada yaşabilmesi için bazı düzenlemeler gerekir. Araba merkezli planlama yaklaşımı, sürekli artan şehir nüfusu, motorlu taşıt kullanımının sebep olduğu çevre ve hava kirliliği, iklim değişikliği, kentsel trafik sıkışıklıkları ve obezite salgını gibi sağlık konuları göz önüne alındığında artık sürdürülebilir değildir. Bu çalışmanın temel amacı, yayaların karşıdan karşıya geçiş davranışının altında yatan mekanizmayı ve mevcut yaya sinyalizasyonunun güvenlik, verimlilik ve pratiklik açısından eksikliklerini anlamak ve yaya trafiğini daha verimli ve güvenli bir şekilde organize etmenin yeni bir yolunu önermektir. Araştırma sorularını cevaplamak için, yaya sinyal fazları ile sinyalize kavşaklarda yaya davranışı ile ilgili gözlemsel veriler ile; yaya, kavşak, sinyalizasyon ve diğer çevresel unsurların tanımlayıcı özellikleri kullanılmıştır. Araştırma için birincil ve ikincil veriler toplanmıştır. Tez araştırması, İstanbul'da Beşiktaş Meydanı ve Fatih Malta olmak üzere iki sinyalize kavşakta yürütülmüştür. Yaya ihlal oranı %32.9 olarak bulunmuştur. Sonuçta ortaya çıkan istatistiksel modeller, yaklaşan araç sayısının, geçiş yapan insan sayısının, geçişin gerçekleştiği günün saatinin ve sinyalizasyon döngüsü uzunluğunun; karşıdan karşıya kural ihlali yaparak geçme davranışındaki önemini ortaya koymaktadır.
dc.language.isoengen_US
dc.rightsrestrictedAccess
dc.titleUnderstanding pedestrian road crossing behavioren_US
dc.title.alternativeTürkiye'de yeni medya sanatı'nda profesyonel sınırların belirlenmesi
dc.typeMaster's thesisen_US
dc.contributor.advisorİlhan, Ali Oğulcan
dc.contributor.committeeMemberİlhan, Ali Oğulcan
dc.contributor.committeeMemberKöksal, Ayşe Hazar
dc.contributor.committeeMemberTimur, S.
dc.publicationstatusUnpublisheden_US
dc.contributor.departmentÖzyeğin University
dc.subject.keywordsYaya geçitlerien_US
dc.subject.keywordsCrosswalken_US
dc.subject.keywordsYaya trafiğien_US
dc.subject.keywordsPedestrian trafficen_US
dc.subject.keywordsYayalaren_US
dc.subject.keywordsPedestriansen_US
dc.subject.keywordsİnsan davranışıen_US
dc.subject.keywordsHuman behavioren_US
dc.contributor.ozugradstudentKüçükali, İrem
dc.contributor.authorFemale1
dc.relation.publicationcategoryThesis - Institutional Graduate Student


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

  • Master's Theses
    This Collection covers master's thesis produced at Özyeğin University

Show simple item record


Share this page