Show simple item record

dc.contributor.authorAkkök, Semih
dc.date.accessioned2021-10-22T10:58:12Z
dc.date.available2021-10-22T10:58:12Z
dc.date.issued2019-11
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10679/7639
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr
dc.identifier.urihttp://discover.ozyegin.edu.tr/iii/encore/record/C__Rb4501706?lang=eng
dc.descriptionThesis (M.A.)--Özyeğin University, Graduate School of Social Sciences, Department of Institute of Social Sciences Department of Private Law, 2019.
dc.description.abstractMuvazaanın uygulamada en sık karşılaşılan türlerinden biri miras bırakan muvazaasıdır. İşlemin temelinin muvazaaya dayanması sebebiyle borçlar hukukunu, miras bırakan tarafından mirasçıları aldatarak onlardan mal kaçırılması gayesiyle yapılması ve tenkis davası ile kademeli olarak açılabilmesi sebebiyle miras hukukunu ve netice olarak yolsuz tescilin düzeltilmesine sebep olabilmesi sebebiyle de eşya hukukunu yakından ilgilendiren bu muvazaa türü mevzuatımızda doğrudan düzenlenmemiş olup, daha çok Yargıtay'ın içtihadı birleştirme kararlarına konu olmuştur. Bu tezin birinci bölümünde; miras bırakan muvazaası kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için, muvazaanın tanımı, unsurları, türleri, muvazaalı işleme bağlanan hukuki sonuçlar ve muvazaanın benzer hukuki kavramlarla karşılaştırılması gibi başlıklar altında genel olarak muvazaa kavramı incelenmektedir. Tezin ikinci bölümünde miras bırakan muvazaası kavramı; tanımı, unsurları ve yapılmasına neden olan durum ve saikler başlıklarıyla genel olarak incelenmekte; sonrasında miras bırakan muvazaasının görünürdeki işlemi olarak karşılaşılabilecek işlem türleri olan satış sözleşmesi ve ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile gizli işlemi olan bağışlama sözleşmesi ele alınmakta; ayrıca başkaca bazı işlemlerin miras bırakan muvazaası kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyecekleri de irdelenmektedir. Son bölümde ise, miras bırakan muvazaasının görünürdeki işlem bakımından ve gizli işlem bakımından hukuki sonuçları ayrı ayrı incelenmekte, akabinde ise miras bırakan muvazaasına karşı başvurulabilecek yasal yollar olan yolsuz tescilin düzeltilmesi davası, tenkis davası ve mirasın denkleştirilmesi davası ve bu davaların birbirleri ile ilişkileri ele alınmaktadır.en_US
dc.description.abstractOne of the most common types of the collusion in practice is the sham transaction of the deceased. Because the basis of this transaction is related to the collusion, it concerns the law of obligations. The sham transaction of the deceased also concerns the law of inheritance, since the purpose of the deceased is smuggling of goods by deceiving inheritors and the lawsuit can be filled with the action of reduction as an alternative pleading. Finally, because of the sham transaction of the deceased results in case of correction of wrongful entry, it concerns law of property as well. However, at this point, it needs to be pointed out that, the sham transaction of the deceased is not directly regulated in our legislation with a special provision, but it is the subject of the decisions on the unification of conflicting judgments of court of cassation. In the first part of this thesis, for better understanding the term of the sham transaction of the deceased, the concept of collusion is examined in general under the titles of the definition of collusion, its elements, types; the legal consequences connected with the collusion and the comparison of it with similar legal concepts. Afterwards, in the second part, the definition of the sham transaction of the deceased, its elements, situations and motives which lead to the sham transaction of the deceased is examined in general. Then, the contract of sale and the contract for lifelong support as the apparent transaction of the sham transaction of the deceased and the deed of gift as the secret transaction of the sham transaction of the deceased are examined. In addition, it is also pointed out that, whether some other transactions can be evaluated within the scope of the sham transaction of the deceased or not. Finally, in the last section, the legal consequences of the sham transaction of the deceased in terms of the apparent and secret transactions are examined separately. Then, as the legal remedies against the sham transaction of the deceased, the case of correction of wrongful entry, the action for reduction, the case of equalization of inheritance and the relationship of these cases with each other are analyzed.
dc.language.isoturen_US
dc.rightsrestrictedAccess
dc.titleTürk hukukunda miras bırakanın muvazaalı işlemleri ve buna bağlanan hukuki sonuçlaren_US
dc.title.alternativeThe sham transaction of the deceased and the legal consequences in Turkish law
dc.typeMaster's thesisen_US
dc.contributor.advisorTuzcuoğlu, Tuğçe
dc.contributor.advisorCihan, Ali Hulki
dc.contributor.committeeMemberTuzcuoğlu, Tuğçe
dc.contributor.committeeMemberCihan, Ali Hulki
dc.contributor.committeeMemberKıvrakdal, A.
dc.contributor.committeeMemberKocabıyık, Sami
dc.contributor.committeeMemberBağcı, M.
dc.publicationstatusUnpublisheden_US
dc.contributor.departmentÖzyeğin University
dc.subject.keywordsThe collusionen_US
dc.subject.keywordsThe sham transaction of the deceased.en_US
dc.subject.keywordsDeceiving the inheritorsen_US
dc.subject.keywordsSmuggling of goodsen_US
dc.subject.keywordsThe case of canceling the title deed and registrationen_US
dc.subject.keywordsMuvazaaen_US
dc.subject.keywordsMuris muvazaasıen_US
dc.subject.keywordsMirasçıları aldatmaen_US
dc.subject.keywordsMal kaçırmaen_US
dc.subject.keywordsTapu iptal ve tescil davasıen_US
dc.contributor.ozugradstudentAkkök, Semih
dc.contributor.authorMale1
dc.relation.publicationcategoryThesis - Institutional Graduate Student


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

  • Master's Theses
    This Collection covers master's thesis produced at Özyeğin University

Show simple item record


Share this page