Publication:
Investigating the role of mother's partner attachment, parenting stress and emotional availability in the toddler's attachment security

Placeholder

Institution Authors

Research Projects

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Type

Master's thesis

Access

restrictedAccess

Publication Status

Unpublished

Journal Issue

Abstract

The present study aims to investigate the associations between the mother's attachment with partner, parenting stress, parenting behaviours on the emotional availability, and the toddler's attachment security in low SES in Turkish sample. This study also examines the mediator role of mother's parenting stress in the relationship between the mother's attachment with partner and toddler's attachment security. Sixty-three mothers and their children between the ages of 12 to 35 months participated from the underdeveloped regions of İstanbul, representing a low SES group. The participants were visited at their home and the 2-hour mother-child dyads were video-recorded. In the last hour of the home visit, mothers filled a pack of questionnaires including a demographic form, Parenting Stress Index-Short Form (PSI-SF) and Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R). The toddler's attachment security in 2-hour video-recorded home visit was coded by two independent trained coders using Attachment Q-Sort (AQS), and mother's parenting behaviours in 10-min free play sessions were coded using Emotional Availability Scales (EAS). The results demonstrated that the mother's attachment avoidance with a partner and parenting stress were negatively associated to the toddler's attachment security, while the mother's sensitive and structuring behaviours were positively related to the toddler's attachment security. However, the mother's attachment anxiety with partner, mother's non-intrusiveness and non-hostility behaviours did not significantly associate with the toddler's attachment security. Contrary to my expectations, the mother's parenting stress did not significantly mediate the association between mother's attachment avoidance and toddler's attachment security. The current study expanded existing literature on low SES mothers of toddlers by showing the important role parenting stress in comparison to mothers' partner attachment. Furthermore, to my knowledge, this is the first study focusing on EAS in Turkish culture and in a disadvantaged sample. Based on findings of the present study, person tailored early interventions could be developed in regard to relevant maternal factors for toddler's attachment security.
Bu araştırma öncelikle annenin partneriyle olan bağlanma boyutunu, ebeveynlik stresinin, duygusal ulaşılabilirlik davranışlarını ve çocuklarıyla olan bağlanma güvenliği arasındaki ilişkileri Türkiye örnekleminde düşük gelir seviyesindeki anneler incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma ayrıca anne ebeveynlik stresinin, annenin partneriyle olan bağlanma boyutu ve çocuğun bağlanma güvenliği arasındaki ilişkide aracılık rolü oynayıp oynamadığını araştırmaktadır. Araştırmaya 63 anne ve 12-35 ay arasında olan çocukları, düşük sosyo-ekonomik grubu temsilen İstanbul'un gelişmemiş bölgelerinden katıldı. Araştırmaya katılan anne ve çocuklar evlerinde ziyaret edildi ve daha sonra kodlanmak üzere video kamera ile 2 saatlik kayıt alındı. Ev ziyaretinin son saatinde anneler demografik form, Ebeveynlik Stres İndeksi-Kısa Formu ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II gibi bazı ölçekleri doldurdu. Çocukların bağlanma güvenliği 2 saatlik ev gözlemi doğrultusunda Bağlanma Davranışları Sınıflandırma Seti (BDSS) ile bağımsız kodlayıcılar tarafından kodlanılırken, annelerin duygusal ulaşılabilirlik davranışları ise ev ziyaretindeki 10 dakikalık serbest oyun süresinde Duygusal Ulaşılabilirlik Ölçekleri ile kodlanıldı. Araştırma sonuçlarına göre, annenin partneriyle olan kaçınma bağlanma boyutu ve ebeveynlik stresi çocuğun bağlanma güvenliği ile negatif ilişkiliyken anne duyarlılığı ve yönlendirici desteği çocuğun bağlanma güvenliği ile pozitif ilişkili olduğu bulunmuştur. Fakat, annenin partneriyle olan kaygı bağlanma boyutu, annenin müdahaleci ve düşmanca olmayan davranışları çocuğun bağlanma güvenliği ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Beklentilerimin aksine, anneni ebeveynlik stresi, annenin partneriyle olan bağlanma boyutu ve çocuğun bağlanma güvenliği arasındaki ilişkide aracılık etmemiştir. Bu tez çalışması, düşük gelir grubunda bulunan annelerin, partneriyle olan bağlanma boyutuna kıyasla ebeveynlik streslerinin önemli rolünü göstererek literatüre katkı sağlamayı amaçlamıştır. Ayrıca bu çalışma, Türk kültüründe ve dezavantajlı örneklemde annenin duygusal ulaşılabilirlik ölçeklerine odaklanan bildiğim kadarıyla ilk çalışma olacaktır. Çalışmamın sonuçlarına göre, çocuğun bağlanma güveliği için annelikle ilgili bu faktörlere odaklanarak kişiye özel erken müdahale programları geliştirmek çocuğun bağlanma güvenliği için önemli olacaktır.

Date

2019-12

Publisher

Description

Keywords

Citation


Page Views

0

File Download

0