Show simple item record

dc.contributor.authorNergiz, A.
dc.date.accessioned2017-06-02T12:41:48Z
dc.date.available2017-06-02T12:41:48Z
dc.date.issued2017-04-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10679/5239
dc.identifier.urihttps://youtu.be/ebAawMLINEE
dc.description.abstractAbdullah Nergiz, who is the current marketing director of İstanbul New Airport, began his speech by summarizing the shift of economy from west to east and effects of this shift on aviation. He stressed the need for a new airport in İstanbul. Then he continued his presentation by introducing the tender of New İstanbul Airport: IGA. IGA is a consortium which comprises 5 different companies and each company has 20 percent share in the project. Project has 4 different phases and each phase will be triggered by the passenger numbers. Project’s first phase is going to be completed by November 2018 and the capacity will be 80 million passengers per year. When the airport reaches that 80 million passengers per year, they will start to build the 2nd phase. After completing the all four phases, airport will have 6 runways, 2 terminal buildings and the capacity for 150 million passengers per year. Project has secured for 4,5 billion Euros credit from banks and also shareholders invested 1,5 billion euros. This total 6 billion euros will be enough for the construction of first phase. Also tender – IGA – already started to make commercial agreements with duty free companies, cargo companies and airlines.en_US
dc.description.abstractİstanbul’un yeni havalimanının pazarlama direktörü olan Abdullah Nergiz, konuşmasına ekonominin batıdan doğuya doğru değişimini anlatarak başladı ve aynı zamanda bu değişimin havacılık üzerine etkilerini vurguladı. Daha sonra İstanbul için yeni bir havalimanının ihtiyacını açıklayan Nergiz, ihaleyi kazanan şirket IGA’yı tanıttı. IGA, içinde 5 şirketin bulunduğu bir konsorsiyumdan oluşmakta ve her şirketin projede % 20 payı bulunmaktadır. Projenin 4 safhası vardır ve her safha belirli yolcu sayısına ulaştıktan sonra başlayacaktır. Projenin ilk safhasının Kasım 2018’e kadar bitirilmesi planlanmaktadır ve ilk safha sonucunda kapasitenin 80 milyon olması hedeflenmektedir. Havalimanı toplam 80 milyon yolcuya ulaştığında ikinci safhanın inşasına başlanacaktır. Bütün safhalar tamamlandıktan sonra havalimanının 6 pist, 2 terminal binası ile toplam 150 milyon kapasiteye ulaşması amaçlanmaktadır. Proje için bankalardan 4,5 Milyar Euro kredi alınmış ve ortaklar da 1,5 Milyar Euro yatırımda bulunmuşlardır. Bu 6 Milyar Euro, ilk safhanın bitirilmesi için yeterli olacaktır. Aynı zamanda IGA şimdiden Duty Free işletmeleriyle, kargo taşıyıcılarıyla ve hava yollarıyla ticari anlaşmalar yapmaya başlamıştır.
dc.language.isoengen_US
dc.relation.ispartof3rd Istanbul Hub Seminar : Air Cargo & Logistic Strategies for Istanbul Hub (2017)en_US
dc.rightsopenAccess
dc.titleIstanbul new airport and cargo cityen_US
dc.typePresentationen_US
dc.publicationstatusunpublisheden_US
dc.subject.keywordsOzyegin University
dc.subject.keywordsAviation
dc.subject.keywordsIstanbul Hub
dc.subject.keywordsSeminar
dc.subject.keywordsAir cargo and logistics
dc.subject.keywordsÖzyeğin Üniversitesi
dc.subject.keywordsHavacılık
dc.subject.keywordsİstanbul Hub
dc.subject.keywordsSeminer
dc.subject.keywordsHava kargo ve lojistik
dc.relation.publicationcategoryPresentation - Non-Ozu


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

  • 3. Istanbul Hub Seminar (2017)
    The 3rd Istanbul Hub Seminar discussed the air cargo and logistic strategies in Istanbul when the new airport is open in 2018 including a cargo and logistic centre of 1.4 million m2 and a cargo capacity of 5.5 million tons. The seminar combined a group of speakers from the academia and the industry and involved Ozyegin University students in the preparation.

Show simple item record


Share this page